Filarmonica „George Enescu” este o instituție muzicală reprezentativă a României. Fondată în anul 1868, „Societatea Filarmonică Română”, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale și popularizării capodoperelor muzicii clasice. Sub bagheta inițiatorului său, „Societatea Filarmonică Română” a organizat primul concert în luna decembrie a aceluiași an.

ateneu1

Odată cu inaugurarea palatului Ateneului Român, la 5 martie 1889, concertele au început să se desfășoare în aceast loc, așa cum se întâmplă și în prezent, Ateneul Roman devenind emblemă a culturii românesti și sediu al Filarmonicii. Lui Wachmann, care a condus prima orchestra simfonică permanentă până in 1907, i-a succedat Dimitrie Dinicu (1868-1936), iar acestuia, din 1920, George Georgescu (1887-1964), dirijor remarcabil, elev al lui Arthur Nikisch și Richard Strauss.

În perioada directoratului lui George Georgescu, repertoriul s-a modernizat iar Filarmonica a intrat în circuitul muzical internațional, prin participarea la primele turnee peste hotare și invitarea unor mari personalităti ale lumii muzicale interbelice precum: Jacques Thibaud, Pablo Casals, Igor Stravinski, Enrico Mainardi, Alfred Cortot, Maurice Ravel, Richard Strauss, Yehudi Menuhin, Herbert von Karajan.

ateneu

După război, instituția si-a diversificat activitatea: se infiinteaza Corul academic, se constituie un valoros corp de soliști (concertisti și cântăreți), diverse ansambluri camerale (de la orchestra pana la trio cu pian).

După moartea lui George Enescu, în 1955, Filarmonica îi poarta numele. La conducerea acestei instituții muzicale s-au mai succedat: Constantin Silvestri, Mircea Basarab, Dumitru Capoianu, Ion Voicu, Mihai Brediceanu, Cristian Mandeal.

Pe lângă concertele simfonice și camerale curente (aproximativ 300 anual), Filarmonica a înregistrat zeci de discuri LP si CD și a întreprins turnee de răsunet în Europa, Asia si Extremul Orient, castigându-și astfel un binemeritat renume internațional..

În anul 2010 se inființează „Fundația George Enescu care are ca scop sustinerea, promovarea si integrarea valorilor culturale romanesti in circuitul artistic  international, prin crearea, organizarea si sustinerea de evenimente artistice cu participarea celor mai proeminente personalitati ale scenelor muzicale mondiale, să continue o tradiție  a excelenței în demersul muzical și totodată regăsirea și perpetuarea unui climat artistic remarcabil precum si refacerea conservarea si valorificarea culturala a patrimoniului national