Victor Nicoara – pianist si compozitor

Victor Nicoara s-a nascut la Bucuresti in 1984, Dupa o indrumare muzicala initiala primita de la mama sa, urmeaza cursurile Liceului de Muzica Geroge Enescu. In 2003 este admis la Royal College of Music de la Londra de unde isi obtine atat diploma de BMus (Bachelor) cat si cea de MMus (Master). La Londra studiaza pian cu Andrew Ball si compozitie cu Huw Watkins si Jonathan Cole. Urmeaza de asemenea cursuri de dirijat cu Neil Thomson.

In timpul studiilor si dupa terminarea lor beneficiaza de indrumarea a mai multor profesori si artisti care ii marcheaza evolutia artistica si profesionala: Lawrence Foster – dirijor; Olga Babadjan, Dimitri Alexeev, Jacques Rouvier, Vitaly Margulis, Fabio Bidini – pian; Dan Dediu, Simeon Ulubeanu, Julian Anderson, Stefan Niculescu – compozitie.

5a5f49c4cfe3aef28176b4dbbd4f515c.details_big

Isi incepe o bogata activitate concertistica odata cu debutul la Ateneul Roman din 2005. Sustine concerte in Marea Britanie (Londra, Southampton), Franta (Paris, Ouistreham), Belgia (Bruxelles), Luxemburg, Elvetia, Germania (Berlin, Frankfurt, Dresden, Wiesbaden, München), Italia, Austria, Rusia (St. Petersburg) si Abu-Dhabi. Apare si in ca solist cu diverse orchestre printre care Filarmonica “Ion Dumitrescu” Ramnicu-Valcea, Filarmonica “Mihail Jora” Bacau si Neue Philharmonie München.

In 2009, in urma succesului unui recital la Conservatorul din Luxemburg, este invitat sa sustina un concert la Philharmonie in Berlin care la randul sau conduce la o stransa colaborare cu International Mahler Orchestra unde devine consultant artistic si director al seriei de concerte camerale a solistilor orchestrei.

f0668f7a4352c6952e5c2f034480fd5c.details_big

Concerteaza frecvent ca muzician de camera, participand la festivaluri precum Podium Festival Esslingen (2010, 2011) si seria de muzica de camera de la Literaturhaus Berlin (2012, 2013). In 2011 pune bazele grupului Ensemble Images care isi face debutul atat in Italia (2011) cat si la Berlin si Londra (2012). Printre muzicienii exceptionali cu care a colaborat se numara Leontina Vaduva, Eliana Pretorian (soprane); Emanuel Graf, Stefan Hadjiev (violoncellisti); Yoel Gamzou, Valentin Doni (dirijori); Afonso Fesch, Vlad Maistorovici, Nora Hapca, Takis Papanikolau (violonisti); Carolina Eyck (theremin); Lionel Wartelle (clarinetist).

La invitatia Institutului Cultural Roman, participa in 2005 la un recital de pian si poezie la Londra impreuna cu distinsul actor roman Ion Caramitru. Astfel de colaborari inter-artistice s-au perpetuat si in anii urmatori, culminand in 2010 si 2011 cu spectacolele “Sonata Kreutzer” dupa Tolstoy pentru un actor si un muzician si “Nunta in Cer” dupa Eliade pentru actor, muzician si film. Ambele spectacole au fost realizate la Berlin impreuna cu actorul si regizorul Ionut Chiriac.

Compozitiile sale au fost cantate in Romania, Marea Britanie, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta si Elvetia. In 2009, lucrarea “Sfarsit” pentru saxofon, viola si pian a fost comandata si cantata in prima auditie la Ateneul Roman de catre ansamblul “Trio Alto” al saxofonistului Daniel Kientzy. La o noua invitatie a ICR Londra, sustine in 2011 un recital cu propriile sale lucrari pentru pian la St. Martin-in-the-Fields – aici are loc si prima auditie a lucrarii “Something that may or may not be about Prometheus”. 2012 marcheaza debutul sau in muzica de film cand scrie si inregistreaza coloana sonora pentru filmul mut “Bubico” – adaptat dupa schita lui I.L. Caragiale. Filmul a fost prezentat in festivalul “Caragiale 100” ce a avut loc la Berlin.