
Aurelian- Octav Popa este autorul unor recitaluri speciale denumite de-a lungul timpului Concerte Eseu: Pagini clasice alese la Ateneul Roman sau ciclul Muzica Erudita la Muzeul de Arta din Constanta. Cum declara in introducerea CD-ului ”Musique des spheres” al acestui neobisnuit Duo de muzica clasica: ”RAMEAU si pasarile isi pun amprenta asupre programului nostru…..este vorba de un moment din istoria culturii in care muzica si-a definit formele ce decurg firesc din cunoasterea sunetului, acele forme in care compozitorul de geniu isi structureaza riguros si in acelasi timp da frau liber sunetelor. Ca si concertul Eseu din aceasta seara discul era dedicat artistilor plastici prieteni, deschisi pentru o comunicare aproape personalizata in mediul curat al muzicii clasice.”
Acest concert va sta sub semnul Scarilor Ingeresti ale Arianei Nicodim, pornite spre inaltele sfere unde Olivier Mesiaen a inscris Abisul Pasarilor.
Olivier Messiaen Hymne des passereau au lever du jour (Imn al pasarilor mici in zorii zilei )-cl solo
Claude Daquin- Rondo La melodieuse et Le Coucou duo
Telemann Suita La Bizarre; Sarabande, Rossignol, Canon Presto duo
Messiaen Subtilité des Corps glorieux viola solo
Rameau Suita : Le Rappèl des Oiseaux: Gigue en Rondeau, Rigaudon duo
Haydn Allegro malinconico duo
Olivier Messiaen Abîme des Oiseaux cl solo
Francis Poulenc Sonata duo (Allegro Andante Vif et joyeux)
Clarinetist, dirijor, compozitor, Aurelian Octav Popa este unul dintre cei mai apreciați muzicieni români de astăzi. Consoderat ca unul dintre marii clarinetiști ai lumii încă de la începutul carierei, datorita premiilor castigate, este dotat cu acele calități artistice rare, care se rezumă – atât cât se poate traduce în cuvinte – prin expresie și har. Având o cultură stilistică deosebită și remarcabilă fantezie artistică, Aurelian Octav Popa a abordat forme de exprimare care depășesc actul interpretativ obișnuit, inovând și găsind mereu modalități de a surprinde, de a crea o atmosferă particulară, specifică, inconfundabilă. Recitalurile sale sunt de fapt o amplă incursiune în istoria sonoră, cu idei și conexiuni de multe ori neașteptate.(Adevarul de seara) „Sunetul de aur” al „star-clarinetistul român face păsările să cânte!!(Berliner Morgenpost).
In 1973 a devenit violistă în Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, in 1977, alături de Aurelian Octav Popa, a înfiinţat Orchestra de cameră „Quodlibet Musicum”, ca prim-violistă. În 1980 a fondat Ansamblul de muzică veche „Consortium Violae”; este doctor în muzică, cu teza Viola între tradiție și inovație (2009).
Duoul alcatuit de acesti doi muzicieni, a aparut ca expresie a vietii lor personale si cuprinde lucrari aranjate special de ei insisi sau dedicate lor de catre compozitori romani. ”Aceasta combinatie timbrala neobisnuita a devenit o marca sonora, o definitie a unui teritoriu sonor propriu alcatuit din poezie si drama”(compozitoarea Violeta Dinescu).
”Aurelian si Sanda, clarinet si viola, stranie combinatie sonora de o mare tensiune muzicala, sustinuta de talent si viziune, Magnetic si magnific!(compozitorul Dan Dediu).
O artista cu care Duoul a rezonat in mai multe expoziții – Ariana si Ion NIcodim, ca să le amintim pe cele de la Muzeul de Artă al Romaniei, Palatul Mogoșoaia, Vicenza sau Padova. La retrospectiva personală Excelsior, înspre intangibil, din galeria Dialog, București au fost invitatii ei într-un concert special.
“Ariana Nicodim este preocupata de ascensional, sub semnul vazduhului. Pana, emblemă a aerianului, devine la ea treapta, fluturarea ritmică de inaintare pe o scară a ingerilor. In cei 20 de metri de diafan azuriu intens al formidabilei scari, Ariana Nicodim exprima eficacitatea si economia acestui mare simbol al inălțării, fulgul-aripa.(Aurelia Mocanu)
Bilete disponibile la casa de bilete a Teatrului Elisabeta sau online pe www.bilet.ro

Post a comment