Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

In memoriam George Enescu

06/05/2015 @ 19:00 - 20:30 UTC+2

ge-site-logo

logo

„In memoriam George Enescu”

Concert comemorativ

Pe 4 Mai 2015 se implinesc 60 de ani de la trecerea în nefiinţa a geniului muzicii Româneşti – George Enescu cel despre care Maestrul Pablo Casals spunea ca: ” este cel mai mare fenomen muzical de la Mozart încoace”.

Pentru a marca aceast eveniment, Fundaţia George Enescu în parteneriat cu Muzeul Național George Enescu, organizeaza miercuri 6 Mai, 2015, la ora 19:00, în aula Palatului Cantacuzino concertul comemorativ “In memoriam George Enescu”.

Protagoniştii concertului festiv vor fi maestrul Ion Ivan Roncea cu Harpa sa Fermecată şi baritonul Ştefan Ignat, care vor încânta publicul cu câteva bijuterii din creaţia enesciana precum si cu piese de mare succes din repertoriul universal.

Special pentru aceasta ocazie, in foyerul salii se va organiza in colaborare cu Muzeul Național George Enescu, o expozitie dedicata marelui maestru, ocazie pentru spectatori de a face cunostinta cu aspecte inedite din viata marelui Enescu si vor intelege poate mai bine de ce Yehudi Menuhin marturisea in jurnalul sau: „Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. (…) Rădăcinile puternice și nobleţea sufletului său sunt provenite din propria lui ţară, o ţară de inegalabilă frumuseţe.”

Tot in aceast cadru festiv va avea loc si lansarea cartii lui Stefan Ignat “Oedipe o viziune interpretativa”, in prezenta autorului, care va vorbi despre o alta fateta a genialului Enescu, cea pe care a descoperit-o lucrand la aceasta carte.

Harpa

Când intri într-o sală de concert și privești scena, dintre toate instrumentele orchestrei, privirea îți este atrasă mai întâi de harpă. Este frumoasă, elegantă, specială. Forma unică, de neconfundat, nu semănă cu nimic din ce ai mai văzut. Este un fel de triunghi cu vârful în jos și cu baza sus – frumos arcuită într-o volută felină, unduită și suavă. Frumos desenată, colorată cu ghirlande florale și, uneori – aurită, este imposibil să nu-ți placă?

Apoi începe concertul și, din când în când, se aude un clinchet suav, ca de clopoțel,  un fel de adiere, o părere, o străfulgerare cristalină. Este harpa, care parcă spune o poveste de demult, pe șoptite, cu har și-un farmec neasemuit. Sunetul îi este precum înfățișarea: mângâetor, calin, poetic.

Și dacă ai norocul ca programul să fie alcătuit din piese pentru harpă, sau harpă și alte câteva instrumente prietene, vei fi privilegiatul ascultător al unui concert minunat, asemenea celui din seara aceasta.

Ion Ivan-Roncea

„Un Lipatti al harpei”78960025

Ion Ivan-Roncea este solist al Filarmonicii „George Enescu”, profesor la UNMB, doctor în muzică și membru al Asociaţiei Internaţionale a Harpiştilor şi al Congresului Mondial de Harpă, din al cărui Directorat a făcut parte între anii 1985-1990. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, Premiul „Lily Laskine” –  SUA, Premiul I al Concursului Internațional de Harpă din Israel etc.

A apărut în Festivalurile „George Enescu”, Salzburg, Viena, Cardiff, Budapesta, Belgrad, Zagreb, La Coruna, Maastricht şi la Congresele Mondiale de Harpă din Olanda, Israel, Austria, Franţa și Cehia,  cântând cu Filarmonicile din Viena, Dresda, Liege, Atena, Ierusalim, Maastricht, Ostrawa, „George Enescu” și cu Orchestrele Radio din Bucureşti, Frankfurt, Petrozavodsk, Praga, BBC – Walles. 

A colaborat cu mari dirijori, ca Sergiu Celibidache, Seiji Ozawa, Sir Neville Marriner, Genady Rodjetsvensky, Horst Stein, Sir Charles Groves, și cu soliștii Wolfgang Schulz, Pierre-Yves Artaud, Dan Grigore, Liviu Prunaru Ion Bogdan Ștefănescu, Aurelian Octav Popa, Martin Haselboeck,  Kaspar Zender etc. 

A apărut la posturi de Radio-TV precum: Viena, Copenhaga, Paris, Frankfurt, WQXR New York, BBC, Ierusalim, Praga, Sofia, Budapesta şi Bucureşti.

A înregistrat CDuri și DVDuri la Electrecord, Nemira, Arte Nova, AIX Records.

A susţinut cursuri în Grecia, Irlanda, Ungaria, Franţa, Olanda, Marea Britanie, Cehia, Austria, Serbia, Suedia, Italia, Rusia,  Elveția, Japonia, Croația, S.U.A. şi a fost invitat în juriile concursurilor de harpă din: Israel, Cardiff, Geneva, Lille, Lyon, Viena, Munchen, Belgrad, Sankt Petersburg, Soka, „Lily Laskine”, „Salvi”, „Josef Reinl”, „Martine Geliot”, „Konjovic”, A.R.D. etc.

În 2007 a organizat primul festival și prima expoziție de harpă din România.

Ștefan Ignat10711104_656084417844297_3890627446378202790_n

Baritonul Ştefan Ignat are în palmares roluri principale într-unele dintre cele mai cunoscute spectacole de operă. Este doctor în muzică şi câştigătorul unor distincţii importante, precum Premiul Ohanesian oferit de Forumul Muzical Român, Premiul Special al Guvernului Japonez sau Premiul Revistei Actualitatea Muzicală, obţinut, în 2006, pentru interpretarea rolului titular din opera „Oedipe” de George Enescu. De-a lungul carierei sale, artistul s-a implicat în acţiuni umanitare („de întrajutorare a semenilor mei”), susţinând constant concerte caritabile.

Programul Concertului

Ion Ivan-Roncea

George Enescu – Preludiu în stil vechi
Ioan Căian – Dansuri românești
William Croft – Sarabandă și Ground
Georg Friedrich Haendel – Passacaglia Mateo Albeniz – Sonata în mi bemol major (Presto)

Ian Ladislav Dussek – Sonata în do minor (Allegro, Andante, Rondo) Mihail Ivanovici Glinka – Variațiuni pe o temă de Mozart

Isaac Albeniz – Malaguena Claude Debussy – Fata cu părul bălai Smetana- Trnecek – Fantezia „Vltava”

Stegan Ignat

Acompaniat la pian de Liana Mares, baritonul Stefan Ignat isi va incanta publicul cu cateva fragmente din opera “OEDIPE” de George Enescu .
afis 6 mai omagiu enescu

Detalii

Dată:
06/05/2015
Oră:
19:00 - 20:30 UTC+2
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
, , , ,

Organizator

Fundatia George Enescu
Telefon:
0741209926
Email:
contact@fundatiaenescu.ro
Site web:
fundatiaenescu.ro

Loc de desfășurare

Palatul Cantacuzino 1
Calea Victorie 141
Bucuresti,
+ Hartă Google
Site web:
geogeenescu.ro