Fundația George Enescu, conștiență de menirea ei și de greutatea numelui purtat, în anul în care comemorăm 60 de ani de la dispariția Maestrului muzicii românești, vă propun o serie de concerte cu titlul “Oedipe pe înțelesul tuturor”. Intenționăm ca acest concert-școală să se desfășoare în mai multe locuri unde prezența lui George Enescu este încă vie și care au avut un impact afectiv major în viața marelui muzician roman.

Este de datoria oricărui muzician român să promoveze muzica enesciană. Cu atât mai mult, este datoria instituțiilor și fundațiilor ce poartă numele său să ofere, prin proiecte consistente și atractive, o incursiune în creația marelui maestru.

De ce Enescu?

Pablo Casals spunea: ” Enescu este cel mai mare fenomen muzical de la Mozart încoace”.

Menuhin îl completează: „Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. (…) Rădăcinile puternice și noblețea sufletului său sunt provenite din propria lui țară, o țară de inegalată frumusețe.”

Muzica lui George Enescu își trage esența din seva folclorului românesc. Prin pana sa, muzica este spiritualizată, sublimată și eliberată de stridenţe. Enescu face cu materialul melodic exact ce face Brâncuşi cu piatra: îi dă zbor. Enescu, prin muzica sa (de fapt, prin toată viața sa), atinge zona cea mai de sus a muzicii prin cvintupla manifestare a măiestriei sale: violonist, pianist, dirijor, profesor și compozitor. Recunoscut în egală măsură de toți contemporanii și predecesorii săi drept un muzician de geniu, Maestrul redefinește  ideea de românitate.10658888_655727984546607_6105602832863285210_o

Oedipe pe înțelesul tuturor

Este nevoie să-l înţelegem pe Enescu prin prisma operei Oedipe. Fundația George Enescu propune o serie de concerte-școală în diverse locații precum: şcoli și licee cu specific muzical, facultăți, filarmonici, opere. La aceste concerte vor avea acces toți cei interesați de muzică în general și cei interesaţi de muzica lui Enescu în special.

Ne propunem să arătăm seva muzicii lui Enescu, modul în care a compus opera Oedipe şi elementele la care a recurs compozitorul în vederea realizării capodoperei muzicale.

Proiectul va conţine o amplă prezentare a evoluţiei operei în prima jumătate a secolului al XX lea, perioadă în care George Enescu a compus capodopera universală Oedipe.

Vom face o retrospectivă a operei Oedipe: cum a luat naştere ideea operei, concepţia dramaturgică generală și strategia leitmotivelor.

Analizând rolul principal al operei, personajul Oedipe, vom parcurge aspecte ale vocalității întâlnite în operă și relația dintre linia melodică a personajului Oedipe cu celelalte personaje.

Vor fi prezentate afişe, fotografii și elemente muzicale extrase din operă.

Un moment special va fi prezentarea conceptului interpretativ personal al personajului principal de către Ştefan Ignat. Vor fi relatate momente din experienţa celor şapte producţii la care a luat parte ca protagonist al rolului Oedipe.

În cadrul evenimetelor, publicul va putea să înţeleagă, prin interacţiune directă cu protagoniștii, modul în care a fost compusă capodopera enesciană.

1501227_655732421212830_7185632346815966569_o