fbpx

Blog

Djuvara: O amintire despre muzica lui Enescu

Următoarele fragmente sunt din cartea de memorii a lui Neagu Djuvara, Amintiri din pribegie (București, 2012, Humanitas). Deși în carte nu este specificată exact perioada, ele consemnează niște amintiri de prin 1950. Neagu Djuvara era atunci refugiat politic în Franța postbelică, într-o situație materială nesigură (așa cum era de regulă pentru foarte multă lume în epocă), departe de familie, rămasă dincolo de cortina de fier, într-o Românie comunizată violent.

Cu câteva luni înainte, avusesem norocul – pe care-l consider astăzi aproape miraculos – să asist la un concert al lui Lipatti la Paris, nu mai știu dacă era la Salle Gaveau sau la Salle Pleyel, și să trăiesc extraordinarul succes pe care îl avea prestația lui. După ultima piesă din program, după frenetice aplauze, s-a îmbulzit o parte din spectatori, în majoritate tineri, până lângă scenă, strigând în cor:
– 
Jésus, que ma joie demeure!… titlul unei corale a lui Bach – la origine pentru orgă, dar transcrisă pentru pian – pe care Lipatti (lucrul era de-acum cunoscut peste hotare) o cânta în ciuda aparentei sale monotonii, cu imperceptibile modulări, aeriene, inimitabile, care stârneau melomanilor un entuziasm de nedescris.[…]

George Enescu

George Enescu

Țin minte o dimineață: e frig în cele două odăi, în casa veche. Am coborât în pivniță, să urc un coș cu lemne pentru soba de fontă adaptată cu un burlan la bătrânul cămin. În treacăt, înainte de a ajunge la sobă, aprind radioul, că vine ora informațiilor. Minune! Se dă Poema română a lui Enescu, care după un șir de arii populare se încheie cu primele acorduri ale imnului național Trăiască Regele… Am lăsat coșul la pământ și am luat instinctiv poziția de drepți în fața aparatului. Am ascultat nemișcat până la sfârșit, cu gândul departe. Când ultimele acorduri s-au stins, mi-am dat seama că uitasem de mâinile și picioarele înghețate – nu mai simțeam decât lacrimile fierbinți care-mi alunecau pe obraji. Mi-am ascuns fața în palme și am plâns în hohote, în ascuns.

Neagu-Djuvara-Amintiri-din-pribegie

(Neagu Djuvara, Amintiri din pribegie –  București, 2012, Humanitas)

Despre Demnitate

 

Post a comment

Enable Notifications OK No thanks